INDEMNIZAȚIE. Concediul de creștere a copilului, prelungit pentru angajații din domeniile cu restricții. Câți părinți ar urma să beneficieze de această măsură

INDEMNIZAȚIE. Concediul de creștere a copilului, prelungit pentru angajații din domeniile cu restricții. Câți părinți ar urma să beneficieze de această măsură
Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 12/06/2020, 11:27
Actualizat: 12/06/2020, 11:38

Părinții care lucrează în domenii în care există în continuare restricții impuse de starea de alertă își pot prelungi concediul de creștere a copilului, ca urmare a adoptării unei ordonanțe de urgență, în ședința de joi a Guvernului, a explicat, vineri, şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„A fost adoptată o ordonanță de urgență în domeniul protecției sociale. Aici Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat un act normativ care, pe de o parte, vine să reglementeze prelungirea unor facilități acordate persoanelor pe perioada stării de urgență și stării de alertă, iar pe de altă parte să permanentizeze o serie de proceduri instituire în această perioadă, măsuri de simplificare a modului de depunere a documentațiilor pentru diverse drepturi și beneficii sociale”, a declarat Ionel Dancă.

Despre această facilitate a scris și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, joi seara, pe contul de Facebook.

„Comunicarea prin mijloace electronice va fi principalul mod de comunicare al cetățenilor cu Ministerul Muncii și cu instituțiile din coordonare. Nu îngrădesc dreptul unui cetățean de a se prezenta la sediul instituțiilor noastre. Dar, cei care doresc, pot trimite documente, cereri în format electonic și li se va răspunde tot electronic, se va purta o comunicare (inclusiv se vor transmite clarificări, documente suplimentare) până la soluționarea cererii când vor fi invitați să ridice documentele. Comunicarea la ghișeu va fi excepția, regula va fi comunicarea prin mijloace electronice”, a scris Violeta Alexandru.

Măsură prelungită până la sfârșitul anului

În ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului, potrivit lui Dancă, pentru cei cărora le expiră perioada primirii acestei indemnizații pe perioada stării de alertă, se prelungește până la 31 decembrie 2020. Măsura este valabilă și în cazul stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la muncă sau doresc să se angajeze după încheierea acestei perioade.

„Potrivit acestor prevederi, impactul acestor măsuri este de aproximativ de 13 milioane de lei, pentru două luni, în cazul indemnizației de creștere a copilului, de care vor beneficia aproximativ 3.000 de persoane în situația în care această indemnizație, așa cum cunoașteți, este de 2.200 de lei. Pentru stimulentul de inserție, se estimează un număr de beneficiari de aproximativ 5.000 de persoane și acest beneficiu se acordă în cuantum de 650 de lei, estimat pentru o perioadă de două luni”, a spus Dancă.

Pe de altă parte, odată cu încheierea şcolii va înceta măsură de sprijin care a fost instituită pentru a i se permite unui părinte să poată să stea acasă beneficind de plata a 75% din salariu, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban, în ședința de Guvern.

Premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate după 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut necesitatea prelungirii stării de alertă. „Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața